Terug

Zonder gas verder

Goedkoop Gasvrij wonen en werken

Je kunt geen tijdschrift openslaan of televisieprogramma aanzetten en het gaat over de warmtepomp. Omdat huizenbezitters vanaf 2026 bij het vervangen van hun cv-ketel alleen nog maar voor een (hybride) warmtepomp kunnen kiezen, houdt het iedereen flink bezig. Het duurzame aspect is duidelijk, maar kleven er ook nog nadelen aan de aanschaf van een warmtepomp?

1. De prijs

Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan de warmtepomp, helemaal als je voor een all electric variant gaat. Een hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel begint rond de 7000 euro, een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost gemiddeld 13000 euro en voor de bodemwarmtepomp zit je rond de 26000 euro. Het goede nieuws is dat je subsidie kunt aanvragen, maar dan nog ben je 20% duurder uit dan met nieuwe cv-installatie.

2. Lagere temperatuur

Een warmtepomp warmt het huis op een lagere temperatuur op en dat zorgt ervoor dat je huidige radiatoren in veel gevallen moeten worden vervangen door exemplaren met meer capaciteit of door vloerverwarming. Ter vergelijking: een warmtepomp warmt het verwarmingswater op tot 35 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel wel tot of 80 graden kan verwarmen. De uitzondering op deze regel is trouwens de hogetemperatuur-warmtepomp. Met een warmtepomp warmt het huis ook minder snel op dan bij een cv-installatie. Dit los je op door de temperatuur in huis constant te houden en 's avonds dus niet de temperatuur lager te zetten, dit is met een warmtepomp ook nog eens zuiniger.

3. Niet ieder huis is geschikt

Wanneer je een slecht geïsoleerde woning hebt, dan heeft dat veel invloed op de werking van de warmtepomp. Er gaat veel warmte verloren, terwijl de warmtepomp zich drie slagen in de rondte werkt om toch het huis op de juiste temperatuur te krijgen. Het rendement is bij een slechte isolatiewaarde van je huis te beperkt. Heb je zo’n slecht geïsoleerde woning, ga daar dan eerst mee aan de slag. Je zult dan al snel besparen met je huidige verwarmingssysteem en van dat geld kun je een spaarpotje opbouwen voor de nieuwe warmtepomp. Is je woning gebouwd na 2000 met energielabel A of B? Dan is het meestal geschikt voor een warmtepomp. Maar heeft je woning energielabel C of slechter? Dan is vaak eerst betere woningisolatie nodig. Vervang je de cv-ketel bij onvoldoende isolatie toch voor een warmtepomp, dan kan dit ertoe leiden dat je op koude dagen de gewenste binnentemperatuur niet meer bereikt. Je kunt in dat geval beter kiezen voor een hybride warmtepomp, deze werkt dan samen met je cv-ketel.

4. Warmtepomp maakt geluid

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een warmtepomp met een buitenunit, het gaat dan om een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp die de warmte uit de buitenlucht haalt. Deze buitenunit verplaatst de warmte naar de binnenunit en daarvoor is het van belang dat deze units zo dicht mogelijk bij elkaar staan. In de praktijk betekent dat dicht bij de gevel. In de buitenunit zitten een pomp en een ventilator die geluid maken wanneer de warmtepomp werkt. Dit is niet meer dan 40 dB en de warmtepomp is het hardst aan het werk in de winter, als wij allemaal lekker binnen zitten. De meeste mensen hebben dan ook weinig tot geen last van het geluid. Maar ben je gevoelig voor zoemende, airco-achtige geluiden, dan kan dit een van de nadelen van een warmtepomp zijn.

5. Lager rendement in de winter

Heb je een warmtepomp die zijn energie uit de buitenlucht haalt, dan kan het zijn dat je in de winter minder rendement haalt. Want hoe kouder het wordt, hoe harder de warmtepomp moet werken en hoe meer de elektriciteitskosten daardoor oplopen. Uiteindelijk zul je nog steeds minder geld uitgeven dan dat je op gas stookt, maar de besparing is wel minder. Hoe je dit kunt oplossen? Combineer de warmtepomp met zonnepanelen of een zonneboiler en zorg voor goede isolatie. Zo kunnen de systemen elkaar aanvullen waar nodig.* 

Bron Vtwonen* Bron Degro Nederland

Maar de voordeligste oplossing is wel de elektrische verwarming. Zowel in aankoop als wel in gebruik. Stroom is duur dat weten wij allemaal, maar in tegenstelling tot het gebruik van gas zeer voordelig. Tevens is het zo dat u met het gebruik van elektrische verwarming 100% rendement behaalt in tegenstelling tot gas met 70% rendement.

Een kleine rekensom:

U heeft een woonkamer van 75 m², u zou dan 80 watt met m² gebruiken in een redelijk geisoleerde  woning en tot 50 watt m² voor een goed geïsoleerde woning. We gaan uit dat u een goed geisoleerde  woning heeft, dan heeft u in de woonkamer 3750 watt elektrische verwarming nodig. Doordat de ruimte zo goed geisolleerd is zal de verwarming nadat het de kamer heeft verwarmd maar enkele korte keren per uur aan gaan om bij te verwarmen. In vergelijking met de cv installatie op gas een zeer voordelige vooruitgang.

Warmwater: Voor warmwater gebruiken wij een elektrische boiler. Het vermogen van de boiler is niet echt een verschil, een laag vermogen verwarmingselement doet er namelijk langer over de boiler te verwarmen dan een zwaarder element. Dit geldt ook voor het op temperatuur houden van het water. Wel zijn er zogenaamde eco boilers, deze onthouden het wekelijkse gebruik van het huishouden en bepalen daarop de warm water temperatuur. Dit scheelt natuurlijk wel aanzienlijk, want of de boiler nu 75°C graden moet opwarmen of 60°C graden. Deze boilers zijn tevens uitgerust met een legionella beveiliging. De boiler warmd eens in de week naar een hoogste temperatuur om de bacterien geen kans te geven.

Alternatief

Alternatieve veel voordeliger in aanschaf en rendement.

  1. Elektrische radiatoren
  2. Elektrische vloerverwarming
  3. Infrarood panelen

1: Elektrische radiatoren zijn zeer voordelig in het gebruik, het rendement van deze verwarmingen is 100% tegenover gas gebruik van 80%.
U kunt deze overal monteren met een bijgeleverde wandbevestigingbeugel of met de voetsteunen die door sommige fabrikanten meegeleverd worden.
Elektrische radiatoren zijn allemaal individueel te bedienen waardoor u een nog grotere winst weet te behalen.

Berekening:

  • Nieuwbouw woning 50 watt m² 
  • Tussen 2 en 10 jaar 75 watt m²
  • Tussen 10 jaar en 20 jaar 100 watt m²

2: Elektrische vloerverwarming. Deze wordt geadviseerd door de gehele ruimte te worden geplaatst.
In een woonkamer van een recente woning kunt u al volstaan met 50 watt m². Wilt u een wat snellere opwarmtijd kies dan de 100 watt m². De folie wordt door ons aangeleverd (gelegd) in banen van 50, 75 of 100 cm. Wij maken de banen voor u op de gewenste maat, monteren daar een aansluitkabel aan in 2 kleuren. Voor iedere handige doe het zelver is elektrische vloerverwarming zelf te plaatsen. Het voordeel van deze oplossing is dat u geen radiatoren meer in de ruimte nodig heeft. U kunt deze ultra dunne verwarming zo onder de stoffering plaatsen. Samen met de gewenste isolatie zal dit een beperkte verhoging van de vloer geven. Een ander voordeel is dat u niet hoeft te frezen om een watergedrage vloerverwarming te plaatsen die ook nog maar een rendement van maar 80% oplevert. Elektrische vloerverwarming kan worden bediend door nagenoeg iedere thermiostaat met een vloersensor.

3: Infrarood panelen verwarmen betrekkelijke ruimte. De radius van de straling is gemiddeld 30%. De infrarood is een hele mooie oplossing om de omgevingstemperatuur te verlagen en op de aangewezen plaatsen een ideaal comfort te realiseren. Het voordeel van infrarood is dat het werkt zoals de zon, verwarmd u en de objecten in de ruimte en geen lucht. Mocht er een briesje door de kamer gaan omdat de deur open gaat zal infrarood verwarming daar niet dierect op reageren. Dat is ook niet nodig daar de warmte nog steeds in de objecten zit. De panelen kunnen zowel aan de wand als aan het plafond worden geplaatst en m,et voetsteunen vrijstaand. Voor infrarood verwarming die gebruikt zal worden als hoofdverwarming is een thermostaat een must. U kunt de panelen dan koppelen aan een kleine ontvanger die draadloos met de thermostaat communiceerd.

Voor infrarood verwarmingen geldt dezelfde berekening als die van radiatoren.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Proheating Nederland / 10 - Reviews @ webwinkelkeur